Ronjenje i snorkeling

Zaronite u svijet bogatog i raznolikog murterskog podmorja i istražite tajanstvene morske dubine nekih od najboljih ronilačkih destinacija srednjeg Jadrana.

Neovisno o tome radi li se o početnicima ili iskusnim roniocima, murtersko podmorje prihvatljivo je svima. Na Murteru se za podvodne šetnje preporučuju sve uvale, a za avanturiste istraživačkog duha poseban naglasak je na arheološkom lokalitetu Colentumu gdje bogati arheološki nalazi s kopnenog dijela u svom nastavku uranjanu u more. U Murteru organizirano i uspješno djeluju ronilački centri, koji organiziraju tečajeve ronjenja, pružaju usluge punjenja boca, iznajmljivanja opreme kao i organiziranja izleta u svrhu ronjenja.

Ronjenje u Nacionalnom parku Kornati

Želite li istražiti podmorje Nacionalnog Parka Kornati, važno je naglasiti da postoji devet zona u kojima je dopušteno ronilačko posjećivanje: Kornat (Opat - Tanka Prisliga), Samograd, Oključ, Mala Panitula, Vela Panitula, Rašip, Kasela, Mana, Borovnik. Za snorkeling nije potrebna nikakva posebna dozvola, a ronilački posjet uz uporabu autonomne ronilačke opreme smije se obaviti samo u organiziranim i odobrenim grupama i to isključivo u organizaciji jednog od ronilačkih centara s popisa JU Nacionalni park Kornati, poštivajući Pravilnik za ronilačke aktivnosti u NP Kornati:

  • Prilikom ronilačke posjete, nije dopušteno ništa dirati i/ili vaditi iz mora.
  • Zabranjeno je namjerno uznemiravanje ili bilo kakvo ugrožavanje morskih organizama.
  • Noćno ronjenje (između 19:00 i 07:00 sati) nije dopušteno.
  • Ronioci, osim ronilačkog noža, ne smiju kod sebe niti na plovilu imati bilo kakvo oružje ili oruđe.
  • Ronioci moraju poštivati sve pozitivne propise Republike Hrvatske koji se odnose na obavljanje podvodnih aktivnosti.
  • Najveća dopuštena dubina ronilačkog posjeta u NP "Kornati" iznosi 40 m.

Individualno ronjenje izvan dopuštenih organiziranih grupa nije dozvoljeno!

 

Fotogalerija