Klapsko pjevanje

Skradinskim uličicama oduvijek je odzvanjala prava izvorna dalmatinska klapska pjesma. Klapsko višeglasje koje ima svoju raskošnu bogatu tradiciju svake se godine predstavlja prve subote u mjesecu kolovozu na središnjoj kulturnoj manifestaciji, Susretu dalmatinskih klapa, na kojoj vokalni klapski milopjev ispuni svaki kutak grada na desnoj obali Krke.

Skradinski Susret dalmatinskih klapa predstavlja jednu od najznačajnijih i najdugovječnijih klapskih smotri u Hrvatskoj. Utemeljen je 1976. godine sa zadaćom očuvanja izvornog klapskog pjevanja kao dijela hrvatske, ali i svjetske kulturne baštine, čija je vrijednost prepoznata i uvrštenjem u UNESCO-v popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Skradinska murva

Skradinske murve čine prepoznatljivu sliku krajobraza ovog područja, ali i svjedoče o njegovoj svilenoj prošlosti. Naime, u prvoj polovici 19. stoljeća, u Skradinu se nalazilo najveće uzgajalište svilene bube i čahura dudova prelca u Dalmaciji. Među najvažnijim pogonima prerade spominje se svilana obitelji Rose, izgrađena oko 1840. godine. Zbog pojave bolesti murve, krajem 19. st., proizvodnja svilenih čahura na ovim prostorima naglo pada, a početkom 20. st. Skradin je ostao jedino mjesto u Dalmaciji u kojem su se proizvodile čahure i svila. Zbog niskih cijena, proizvodnja je zamrla pred Prvi svjetski rat. U čast ovoj hraniteljici Skradinjana, najduža skradinska ulica u kojoj je drvored murvi nazvana je "Aleja skradinskih svilara", a Skradin ima i jedinstveni ljetni kazališni festival “Glumište pod murvom”.

Danas stoljetne murve na skradinskom području pružaju hlad i zaklon novim generacijama, a od njenih se plodova, lišća i kore, proizvode slastice i ljekoviti napici.