FOTO: SCARDONA PARK

Muzej povijesnih vozila i industrijske baštine u Skradinu jedini je muzej tehničke kulture u Dalmaciji!

Muzej predstavlja izložbu “Muzej Ferdinand Budicki u Skradinu” koja je organizirana u partnerstvu s istoimenim Muzejom automobila Ferdinand Budicki iz Zagreba koji osim izlaganja fundusa, koji čine starodobni automobili, motori, bicikli, fotografije, artefakati i memorabilije, organizira mnogobrojne tematske izložbe, predavanja i tribine, projekcije filmova, vodi tehničke radionice i restauracije te druge manifestacije povezane s predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 120 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Osim prikaza početaka automobilizma na našim prostorima, (18/19 st.) izložba se konceptualno nastavlja na dio nazvan “Iza željezne zavjese”, a koji dočarava svijet automobila i motocikala iz razdoblja do kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća. Kulturni identitet Hrvatske na početku prošlog stoljeća kroz automobilističku kulturu prezentiranu kroz izložbu 'Muzeju automobila Ferdinand Budicki u Skradinu' potpuni je novi pogled na grad Skradin i Šibenik, Dalmaciju i Hrvatsku koja je od samih početaka motorizacije bila dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka kao npr. prvi automobil u Splitu 1907. godine ili Jadranska magistrala 1929. godine.
Muzej Scardona Park i Muzej automobila Ferdinand Budicki su posebno mjesto dali prikazu automobilizma na ovim prostorima gdje su se Istok i Zapad oduvijek susretali, a tako i kroz vozila bivših istočnoeuropskih i zapadnih proizvođača i marki. Tako se posjetitelji mogu nakratko vratiti u doba mladosti djedova, baka, roditelja, ali i svoga djetinjstva. Uz to izložba predstavlja i tzv. Retro dnevni boravak s tipičnim namještajem i tehničkim uređajima tog doba.

Za najmlađe posjetitelje organizirana je Dječja igraonica gdje se djeca mogu igrati retro i ekološkim igračkama, a njihovi roditelji ili bake i djedovi zabaviti uz prve elektroničke igračke ili jednostavno opustiti uz glazbu nekih drugih vremena.

U Oldtimer Klubu predviđen je prostor za okrijepu i odmor, a isti se može uz dogovor iskoristiti i za organizaciju prigodnih događanja, predavanja, privatne proslave velikih i “malih” gostiju.

Info i kontakt:

Muzej Oldtimer Automobila - Skradin - Scardona Park :: About (scardona-museum.com)