FOTO: ALEKSANDAR GOSPIĆ
Nezaobilazni užitci

Nezaobilazne lokacije i doživljaji

  • ronjenje s bocama i na dah u šibenskom i kornatskom arhipelagu
  • pješačenje na planini Promina, otocima Kapriju i Zmajanu i duž rijeke Krke
  • brdski biciklizam na Dinari, u Primoštenu i Rogoznici, te u okolici Vodica i Šibenika
  • kanjoning, slobodno penjanje i zip line u kanjonu Čikole
  • planinarenje na Velebitu

Bogato podmorje kristalno čistog mora

Šibenski arhipelag ima savršene uvjete za sve vrste ronilačkih aktivnosti, od ronjenja s bocom i ronjenja na dah do lova na spužve i ribolova na koraljnim grebenima. Otoci poput Krapnja, Prvića i Zlarina posebno su pogodni za istraživanje morskog života i traganje za prekrasnim koraljima i spužvama koji se skrivaju u nizovima dugačkih plitkih grebena, što se očituje i u nazivu otoka Krapanj (otok spužvi). Osim ovih područja, ne propustite ni ronjenje u kornatskom arhipelagu, domu netaknute prirode i ekosustava s veličanstvenim morskim dnom!

Vodeni sportovi ili bicikliranje pitoresknim stazama

Ako ste ljubitelj vodenih sportova, imate mogućnost isprobati ih gotovo sve duž cijele obale ove regije. Ako se na to odlučite, trenirat ćete ili učiti u jednome od najčišćih mora Mediterana. Ako uživate u panoramskim pogledima, postoje brojne mogućnosti za padobranstvo ili paragliding. Međutim, ako vam je draži biciklizam, iznenadit će vas činjenica da ovakva relativno kratka obala obiluje vrhunskim pitoresknim stazama (ukupno više od 2450 km u županiji). Staze oko Vodica vjerojatno su najzahtjevnije pa je tako ona pod nazivom Orlov krug mjesto na kojem se održava uzbudljiva utrka MTB XCO za svjetski kup.

Uzbudljivi sportovi u mirnom okruženju

Zaleđe je izvrsno mjesto za sudjelovanje u mnogim uzbudljivim sportovima u prirodi i aktivnostima na otvorenom. Neravni brežuljkasti teren okružen žuborenjem kristalno čistih rijeka uvelike olakšava različite sportske aktivnosti, poput vožnje bicikla, jahanja, pješačenja, planinarenja, kanjoniga, penjanja po stijenama, vožnje kanuom, raftinga, paraglidinga, zip lininga, vožnje buggyjem itd. Ako želite trenirati i ostati u formi, ali se pritom i dobro zabaviti, mirno okruženje zapanjujućih prirodnih ljepota uzdići će vam duh, razbuditi um te ćete tjednima biti ispunjeni energijom i spokojem.

Panoramski pogledi s Dinarskog gorja

Stjenoviti dinarski planinski lanac tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne te sadrži neke od izuzetno lijepih pješačkih staza i nudi spektakularan panoramski pogled. Istoimeni vrh Dinara, u obliku kamene ljudske glave, sa svojim je 1831 metrom najviši vrh u Hrvatskoj te s desecima drugih veličanstvenih vrhova privlači brojne avanturiste u potrazi za krajobrazima koji oduzimaju dah i samoćom koja ispunjava zadovoljstvom. Planina je prirodno stanište mnogim endemskim i ugroženim vrstama koje pronalaze utočište u manje pristupačnim područjima planinskog lanca.

Oaze netaknute prirode

Dalmatinsko zaleđe prepuno je mirnih oaza razasutih po prekrasnom moru i veličanstvenim planinama. Moćne rijeke poput Krke, Cetine i Čikole imaju dinamičan tok koji stvara prekrasna jezera, ribnjake, pritoke, slivove i slapove s čistom slatkom vodom i bogatim ekosustavom. S druge strane, velike planine poput Velebita i Dinare pružaju utočište divljim životinjama i dominiraju ovim područjem svojim velikim, čvrstim masivima, stvarajući prirodnu granicu kojom dijele jadransku obalu od zapadne Bosne. Prije nego što napustite ovu regiju, svakako biste trebali posjetiti predivna vrela Cetine, posvjedočiti slapovima Krke koji oduzimaju dah, doživjeti nevjerojatni kanjon Čikole, propješačiti primamljivom planinom Promina, uspeti se na Velebit ili se provozati biciklom panoramskim stazama i dolinama Dinare!

Nacionalni park Krka i njegove nevjerojatne ljepote

Specifična geološka struktura krškog područja koje okružuje zapanjujuće lijepu rijeku Krku stvorila je jedan od najljepših nacionalnih parkova u Europi, jedan o rijetkih u kojima možete čak uživati u kupanju i tuširanju ispod čarobnih kaskadnih slapova. Nacionalni park Krka sastoji se od sedam spektakularnih slapova, obuhvaća oko 40 zanimljivih špilja i jama, nalazi se u blizini nekoliko impresivnih arheoloških nalazišta i srednjovjekovnih utvrda te služi kao zaštićeno stanište za više od 1000 različitih biljnih vrsta i endemskih i ugroženih životinja. Nadalje, Nacionalni park Krka nudi obilazak brodom do lijepog manastira Krka, duhovnog centra Dalmatinske eparhije te do prelijepog otoka Visovac i njegova franjevačkog samostana iz 16. st.